
 

 

Key Issues: Protection of the Health & Safety of Workers – Working Time - 
Preliminary Ruling  

Case: MG V Dublin City Council  

Reference: Case C-214/20, CJEU (Fifth Chamber), 11 November 2021  
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Background  

  MG is a retained firefighter employed by Dublin City Council on a part-time basis. He 
is, by virtue of a system of stand-by time according to a stand-by system, retained by 
the brigade of the fire station by which he was trained.  

MG is required to participate in 75% of that brigade’s interventions, with the option of 
abstaining from the remaining interventions. Without being obliged, during his 
periods of stand-by time, to be present at a specific place, he must, when he receives 
an emergency call to participate in an intervention, endeavour to arrive at the fire 
station within 5 minutes of the call and, in any event, observe a maximum turn-out 
time of 10 minutes. That period of stand-by time according to a stand-by system is, in 
principle, 7 days per week and 24 hours per day. It is interrupted only by leave 
periods, as well as by periods for which MG has notified his unavailability in advance, 
provided that Dublin City Council agrees to those latter periods. 

MG receives a basic salary, paid monthly, which is meant to remunerate his stand-by 
time according to a stand-by system, as well as additional remuneration for each 
intervention. He is permitted to carry out a professional activity on his own account or 
for a second employer, provided that that activity does not exceed 48 hours per week 
on average. MG, however, is prohibited from carrying out such an activity during his 
‘working hours’ as a retained firefighter, those hours being not only those spent 
responding to an incident, but also those devoted to other brigade activities, such as 
training. MG must live and carry out his professional activities at a ‘reasonable 
distance’ from the fire station of his brigade, so as to be able to observe the time for 
turning out at that fire station. 

Taking the view that the hours for which he is on stand-by for Dublin City Council must 
be classified as ‘working time’ within the meaning of the Organisation of Working 
Time Act 1997 and Directive 2003/88, MG filed a claim to that effect before the 
Workplace Relations Commission (Ireland). That claim having been rejected, he lodged 
an appeal before the Labour Court (Ireland) which decided to stay the proceedings 



and to refer questions to the Court of Justice of the EU (CJEU) for a preliminary ruling 
on the interpretation of Directive 2003/88. 

 Consideration by CJEU 

  Article 2(1) of Directive 2003/88 defines the concept of ‘working time’ as ‘any period 
during which the worker is working, at the employer’s disposal and carrying out his 
activity or duties’. In Article 2(2) of that directive, the concept of ‘rest period’ is 
defined negatively as any period which is not working time. Those two concepts being 
mutually exclusive, a worker’s stand-by periods must be classified as either ‘working 
time’ or a ‘rest period’ for the purpose of applying Directive 2003/88, the latter not 
providing for any intermediate category. 

While it is ultimately for the referring court to examine whether the period of stand-
by time according to a stand-by system at issue in the main proceedings must be 
classified as ‘working time’ or a ‘rest period’, it remains the case that it is for the CJEU 
to provide it with guidance as to the criteria to be taken into account in that 
examination. 

In that regard, it must be recalled that the purpose of Directive 2003/88 is to lay down 
minimum requirements intended to improve the living and working conditions of 
workers through approximation of national rules concerning, in particular, the 
duration of working time. Those requirements constitute rules of EU social law of 
particular importance from which every worker must benefit. In particular, by 
establishing the right of every worker to a limitation of maximum working hours and 
to daily and weekly rest periods, that directive gives specific form to the fundamental 
right expressly enshrined in Article 31(2) of the Charter of Fundamental Rights of the 
European Union and must, therefore, be interpreted in the light of that Article 31(2). 
The provisions of that directive may not be interpreted restrictively to the detriment 
of the rights that workers derive from it. 

As regards the classification of periods of on-call duty, the CJEU has held that the 
concept of ‘working time’ within the meaning of Directive 2003/88 covers the entirety 
of periods of stand-by time, including those according to a stand-by system, during 
which the constraints imposed on the worker are such as to affect, objectively and 
very significantly, the possibility for the latter freely to manage the time during which 
his or her professional services are not required and to pursue his or her own 
interests. 

Conversely, where the constraints imposed on a worker during a specific period of 
stand-by time do not reach such a level of intensity and allow him or her to manage 
his or her own time, and to pursue his or her own interests without major constraints, 
only the time linked to the provision of work actually carried out during that period 
constitutes ‘working time’ for the purposes of applying Directive 2003/88. 

 



In order to assess whether stand-by time according to a stand-by system creates, 
objectively, major constraints having a very significant impact on the management, by 
the worker concerned, of the time during which his or her professional services are 
not required, it is necessary, more specifically, to have regard to the time limit for that 
worker to return to his or her professional activities with the employer for whom he or 
she is serving that stand-by time starting from the moment at which that employer 
requests it, coupled, where appropriate, with the average frequency of the activities 
that the worker is actually called upon to undertake over the course of that period. 

 The CJEU held that:   

Article 2(1) of Directive 2003/88/EC must be interpreted as meaning that a period of 
stand-by time according to a stand-by system served by a retained firefighter, during 
which that worker, with the permission of his or her employer, carries out a 
professional activity on his or her own account but must, in the event of an 
emergency call, reach his or her assigned fire station within 10 minutes, does not 
constitute ‘working time’ within the meaning of that provision if it follows from an 
overall assessment of all the facts of the case, in particular from the scope and terms 
of that ability to carry out another professional activity and from the absence of 
obligation to participate in the entirety of the interventions effected from that fire 
station, that the constraints imposed on the said worker during that period are not of 
such a nature as to constrain objectively and very significantly the ability that he or 
she has freely to manage, during the said period, the time during which his or her 
services as a retained firefighter are not required. 

Why is this decision important? 

Every employer in Northern Ireland, who requires an employee to be on “stand-by”, 
will have to make an assessment as to whether such “stand-by time” is actually 
“working time” for the purposes of the Working Time Regulations. As can be seen 
from this judgment, the particular facts applying to each relevant employee will need 
to be considered. A failure to make the correct assessment could prove costly. 

NOTE: The Working Time Regulations (NI) 1998 form part of “Retained Law” for the 
purposes of the European Union (Withdrawal) Act 2018 (“the Act”). By section 6 of the 
Act, UK courts and tribunals are not bound by decisions of the CJEU made after “exit 
day”. However, a UK court or tribunal may have regard to any such decision of the 
CJEU so far as it is relevant to any matter before the court or tribunal. 

The material on these pages is for information purposes only. You should not act or 
rely on this information without seeking professional advice. 
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