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This request for a preliminary ruling concerns the interpretation of Council
Directive 2001/23/EC (the “Acquired Rights Directive”). The request was made
in proceedings between Unionen, a trade wunion, and Almega
Tjansteférbunden, an employers’ association (‘Almega’), and ISS Facility
Services AB, a company incorporated under Swedish law (‘ISS’), concerning
the failure to take into account, following a transfer of undertakings, the length
of service acquired by four employees with transferors.

The employees BSA, JAH, JH and BL are members of Unionen. BSA was
employed by Apoteket AB, and JAH, JH and BL were employed by
AstraZeneca AB, before ISS became their employer following a transfer of
undertakings.

On 27 July 2011, ISS dismissed BSA on economic grounds, on the expiry of a
six-month period of notice. At the time of her dismissal, BSA was over 55 years
of age. Her length of service with Apoteket and ISS exceeded ten years.

On 31 October 2011, ISS dismissed the other three employees, JAH, JH and
BL, also on economic grounds and with six months’ notice, later extended by
an additional five months. Those employees were also 55 years of age or older
at the time of their dismissal and each had a length of service of over ten years
through their employment with AstraZeneca AB and subsequently with ISS.

When the posts of the four employees were transferred to ISS, the transferors,
in the present case Apoteket and AstraZeneca, were bound by collective
agreements. Under those agreements, where an employee who is dismissed
on economic grounds is, at the time of his or her dismissal, aged between 55
and 64 years inclusive and has a continuous period of service of 10 years, the
period of notice in the event of dismissal is to be extended by six months.

ISS was also bound by a collective agreement, in the present case that entered
into between the employers’ association Almega and the trade union Unionen.
Pursuant to that agreement, an employee who is dismissed on economic
grounds is entitled to a period of notice identical to that provided for, under the
same conditions, by the collective agreements binding on the transferors.



When they were dismissed, ISS did not grant the employees BSA, JAH, JH
and BL a period of notice extended by six months. According to ISS, the
employees in question did not have a continuous period of service of 10 years
with the transferee and, for that reason, did not satisfy the conditions to which
the grant of an extension of that notice was subject.

Unionen takes the view that that approach infringes the rights of its members.
ISS, it submits, ought to have taken into account the length of service of BSA,
JAH, JH and BL with the transferors.

In those circumstances, the Arbetsdomstolen (Labour Court, Sweden) decided
to stay the proceedings and to refer a question to the Court of Justice of the EU
(CJEU) for a preliminary ruling on the interpretation of the Acquired Rights
Directive.

Consideration by CJEU

As the CJEU has consistently held, the Acquired Rights Directive is intended to
safeguard the rights of employees in the event of a change of employer by
allowing them to continue to work for the transferee employer on the same
conditions as those agreed with the transferor. The purpose of that directive is
to ensure, as far as possible, that the contract of employment or employment
relationship continues unchanged with the transferee, in order to prevent the
workers concerned from being placed in a less favourable position solely as a
result of the transfer.

With regard to Article 3 of the Acquired Rights Directive, the CJEU has stated
that the objective of that directive is also to ensure a fair balance between the
interests of the employees, on the one hand, and those of the transferee, on
the other. It follows from this that the transferee must be in a position to make
the adjustments and changes necessary to carry on its operations.

More specifically, the CJEU has previously ruled on questions of the
recognition of length of service in the case of a transfer of an undertaking for
the purposes of calculating financial rights of transferred employees within the
meaning of that directive. In those judgments, the Court held that, while length
of service with the transferors is not in itself a right that the transferred
employees may assert against the transferee, the fact nonetheless remains
that, in certain cases, it is used to determine certain financial rights of
employees, and that those rights must then, in principle, continue to be
observed by the transferee in the same way as they were observed by the
transferor.

In the case in the main proceedings, it is common ground that the extended
period of notice of six months claimed by Unionen confers entitlement to six
months of wages. It follows that that right to an extended period of notice,
determined by the conditions laid down in the collective agreements applicable
to the transferor's employees during the transfer of undertakings, is to be
classified as a right of a financial nature.



It is apparent from the file submitted to the CJEU that the Swedish legislature,
when transposing Article 3(3) of the Acquired Rights Directive into national law,
made use of the option set out in the second subparagraph of that provision.
Thus, when the transferee is, at the time of the transfer, already bound by
another collective agreement, which will therefore apply to the transferred
employees, its obligation to continue to observe the terms and conditions set
out in to the collective agreement which bound the transferor, from which the
transferred employees benefit, is limited to a period of one year from the date
of the transfer of undertakings.

However, although ISS, bound at the dates of the transfers of undertakings by
a separate collective agreement, was entitled, after the expiry of the one-year
period, for economic reasons and thus on a ground other than the transfer of
undertakings, to no longer continue to observe the terms and conditions set out
in the collective agreement applicable to the transferred employees, it is not,
however, apparent from the file available to the CJEU that the transferee made
any adjustment to those terms and conditions in a manner unfavourable to the
transferred employees.

According to the information available to the CJEU, which it is for the national
court to verify, the collective agreement applicable to the transferred
employees from the date of their transfer had been neither terminated nor
renegotiated. Furthermore, that collective agreement had neither expired nor
been replaced by any other collective agreement.

Consequently, where, after the one-year period has elapsed, no adjustment to
the terms and conditions has been carried out by the transferee and the terms
of the collective agreement by which the transferor was bound are worded
identically to the collective agreement by which the transferee is bound, the
employees cannot be made subject to less favourable working conditions than
those which were applicable prior to the transfer.

The CJEU held that:

Article 3 of the Acquired Rights Directive must be interpreted as meaning that
the transferee must, when dismissing an employee more than one year after
the transfer of the undertaking, include, in the calculation of that employee’s
length of service, which is relevant for determining the period of notice to which
that employee is entitled, the length of service which that employee acquired
with the transferor.

Why is this decision important?

When an undertaking is to be transferred, the transferee should consider
carefully the terms of any collective agreement applicable to the transferring
employees and any right it may have, after the expiry of a relevant period and
for economic reasons, to cease to observe the terms and conditions set out in
the collective agreement. In this case the transferee appears to have omitted to
take advantage of a statutory provision which may have enabled it to vary the
terms of the collective agreement and reduce the notice period and, therefore,
the payments to the relevant employees.



The material on these pages is for information purposes only. You should not
act or rely on this information without seeking professional advice.

CLfE (4/2017)

Elliott Duffy Garrett | Royston House | 34 Upper Queen Street | Belfast | BT1 6FD

W: www.edglegal.com E: kevin.mcveigh@edglegal.com
T: +44 (0) 28 9024 5034 F: +44 (0) 28 9024 1337



http://www.edglegal.com/
mailto:kevin.mcveigh@edglegal.com

